Om matte

Det är jag som är Lix matte och som ”hjälper” honom att blogga om sina äventyr om dagarna. Jag har alltid haft djur omkring mig och är uppvuxen med hund (och diverse andra husdjur.. till mammas förtret..)

Min första kontakt med hundar var mammas schäfertik. En alldeles underbar hund som stod ut med oss barn och allt vad vi hittade på. Därefter bytte vi ”ner” oss, storleksmässigt alltså och det blev en borderterriertik som, också hon, var helt underbar! Den jycken var den absolut smartaste jag träffat på! Lydig som attans dessutom. En riktig personlighet och en helt fantastisk jycke.

När hon gick bort (akut blodförgiftning efter en livmoderinflammations-operation) tog det inte mer än en månad innan jag hade min allra första egna hund i min ägo. Jag hade inte läst på om rasen alls utan tyckte den var söt bara. Vilket jäkla jobb jag fick! *ler* Från att ha en elvaårig tik som kunde precis allt, hade jag nu en fyramånaders buse som inte kunde ett skvatt! 😀 Vilken omställning!

När han var ett halvår gammal blev han sjuk, och det tog nästan två år innan vi fick en definitiv diagnos på honom, kronisk enterit/colit. Plus att hans immunförsvar var i det närmaste obefintligt så fick han alla möjliga konstiga inflammationer (i omgångar; ögon, öron, lungor) mm mm.. Men vi kämpade på. Mixtrade med mediciner, naturläkemedel, foder.. Allt! Fram till han var fem år, då gick det inte längre. Jag ville inte se honom lida mer, han hade så ont och glittret i ögonen var borta… Fy fan… Det gjorde ont då, och det gör ont nu…

Så det blev ett uppehåll på 6 år innan jag kände att ”näe.. nu måste jag ha hund igen”

Sagt och gjort, jag började kolla runt på olika raser och hittade en rätt ovanlig ras, Kromfohrländer, en mellanstor och behändig ras. Jag tog kontakt med uppfödare och ställde mig på väntelista.

I juni förra året (2006) skulle jag göra en ”mellanlandning” hos A innan vi drog till Sweden Rock för att jobba. Jag träffade Leo. Två timmar senare var jag såld. Jag skulle ha en corso! 🙂
Och en corso blev det!

Jag fick väldigt bra kontakt med uppfödaren, kanske tack vare att jag redan kände Leos husse o matte. Leo är ju som bekant den som charmade mig till att bli corso-ägare och också är far till min lille huligan.. Dessutom vet jag att jag kan vända mig till Leo & Nitros matte å husse för ”valpjämföring” 😛

Uppdaterat 2009-01-23

Nu har vi hållt på med klickerträning i snart ett år, det börjar ge resultat och jag har en mycket gladare och arbetsvilligare hund nu (så nu är det bara mig vi ska få fart på… ska snart till doktorn igen för vidare utredning så vi får väl se).
Jag läste inlägget ”Varför har DU hund?” hos Doriz och mitt svar blev:

Skapad av Lix matte 2009-01-04 21:31:29

Oj! Vilken bra fråga! Jag vet inte varför men jag känner mig liksom halv utan hund. Tror jag är född hundägare…
Jag har hund av rent egoistiska skäl, jag gillar sällskapet, vetskapen om att han aldrig någonsin ljuger eller sviker mig. Han ger mitt liv större mening, mer skratt och massor av kärlek. Han ger mig styrka, trygghet och stöd, torkar mina tårar och visar med all tydlighet att jag betyder lika mycket för honom som han för mig. Jag känner mig oändligt älskad och utan honom i mitt liv skulle världen bli förbaskat tråkig och grådaskig…

Uppdaterat 2007-11-20
Lix
verkar, så här långt i alla fall, vara en liten kille med huvudet på skaft och hjärtat på rätt ställe. Han charmar de allra flesta han möter och är extremt signalkänslig (vilket blir lite besvärligt för en person som jag, som tydligen omedvetet sänder ut klaaaara signaler till honom. Blir lite knas i den ordlösa kommunikationen ibland)

Vi har gått slyngelkurs och håller på med uppletande nästan varje dag, och vardagslydnadstraggel vaaarje dag. 🙂

Just nu börjar hormonerna rusa i honom så det är mycket testande av gränser i nuläget. Träligt, tröttande men ack så nyttigt… *ler*

Vissa dagar stunder är han vääääldigt billig, men han är en riktig charmknutte med en vilja att vara till lags trots att hormonerna säger annat ibland. 😉

Annonser

15 responses

 1. Hej!
  En hoppkotte är en groda säger matte.. Fast jag säger att det är en hoppkotte.. Alltså, en kotte som hoppar ju! 😀
  Corso är bra – corso ska det va’! 😀

 2. Hej vännen!
  Jag ber om ursäkt för att jag inte orkar skriva något som kommenterar dagsläget i Tveta Härad. Har du hört att det finns varg ända nere i Småland? En varg som käkar kaffebröd!
  But … Who is afraid of the big bad wolf?

 3. Hej!

  Jag blev så ledsen när jag läste din berättelse om hur Lix blivit behandlad på Ekens hundcenter. Jag sökte jobb där för drygt en vecka sedan och blev idag uppringd av en person därifrån som heter *namn raderat*. Jag kunde inte svara när hon ringde och jag kommer inte att ringa tillbaka efter att ha läst vad du och Lix varit med om med tårarna rinnande. Oavsett hur många sidor det finns av en historia – man lägger inte ner hundar, man läser inte paragrafer, man tvingar dom inte att bära munkorg inomhus och man låter dom definitivt inte slåss på dagis!!! Deras okunskap om hur hundar fungerar är fullkomligt avgrundsdjup, jag skulle kunna skriva hur långt som helst men ska försöka hålla mig någorlunda kort.

  Tack för att du besparade mig ett besök på Ekens Hundcenter. Där vill jag överhuvudtaget inte sätta min fot.

  Jag önskar dig och Lix lycka till i framtiden och hoppas att han repar sig från dessa okunniga individers hantering.

  Hela

  • Hej!

   Hela den historien är tragisk, men jag hoppas av hela mitt hjärta att de lärt sig något av den anmälan som kom in och allt som blev runt omkring (bland annat i kommentarerna till inlägget).
   Som människa har man alltid en chans att förändra och förbättra sig, huruvida det är fallet med personalen på det dagiset det vet jag inte. Men hoppas kan man ju alltid. En sån syn de har (eller hade) på hundar är knappast nyttig eller välgörande för någon av parterna.

   Lycka till i din jobbjakt!

   Vi jobbar fortfarande med hans stress men det går bättre trots ett par bakslag (han blev påhoppad för ett tag sedan så vi tog ett par steg tillbaka i träningen iom det tyvärr).

   Håller tummarna för att du hittar ett bra jobb och att 2010 blir fullt av glädje och skratt!

   // matte

   • Kanske bäst att du tar bort namnet på kvinnan i mitt inlägg. Jag tänkte inte på att jag faktiskt skrev det. Du har ju inga namn med på någon på dagiset.

    Gott nytt år och hoppas allt blir bra för er!

 4. Strax efter att Lix slutade på dagis började jag jobba hos dem, såklart frågasate jag de som beskrevs i bin blogg.
  Bortförklaringar och olika syn på saken.
  Men de stannade inte där, en gång ingen gång, två gånger för mycket. …

  Efter de aktuella ägarbytet i nov 09 jobbade jag kvar en tid, sedan lämnade jag stället, eftersom jag helt enkelt inte orkade länge se deras okunskap och behandling. Den nya ägaren har dessutom mycket svårt att se saker ur kundernas syn. Allt handlar om pengar och henne.

  Tyvärr är detta i dagsläget ( 2010) inget ställe jag rekomenderar.

  Bra att allt som hände ledde till bra för er alla fall!

  Mvh. FD anställd på Ekens

  • Tack så jättemycket för din kommentar!
   Hoppas du har hittat ett nytt jobb där du trivs nu 🙂

   Vi jobbar fortfarande stenhårt på hans stress men det blir bättre och bättre faktiskt. 🙂

   Ha det så bra!

   Mvh, Lix matte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.